Kontakt

Željka Baričević
Prisika 75
51250 Novi Vinodolski
zeljkatone2107@gmail.com
00385917934543

Novi Vinodolski

Pročitaj detaljnije


Linkovi

Novi Vinodolski

Naš grad NOVI VINODOLSKI nastao na zidinama drevne Frankopanske utvrde,od davnina poznat kao kulturno i političko
središte Kneževine Vinodolske (Vinodolski zakonik donesen 1288.god.za tadašnje gradove NOVI, Ledenice, Bribir, Grižane,
Drivenik, Hreljin, Bakar, Trsat i Grobnik) koji prihvaćaju obveze prema krčkim knezovima Frankopanima.

NOVI VINODOLSKI rodno je mjesto IVANA MAŽURANIĆA, pjesnika i prvog bana pučanina. Grad Novi Vinodolski ima 130 godina dugu turističku tradiciju i poznat je po kupalištima i brojnim šetnicama uz more. U centru grada nalaze se trgovine, banke, supermarket caffe barovi, restorani i drugi sadržaji.

Novi Vinodolski je turistički gradić južno od Rijeke . 

 Pekrasne uređene plaže opremljene atraktivnim sportskim sadržajima, među kojima se ističe šljunčana plaža Lišanj okružena borovom šumom, privlačne su za djecu i za odrasle. Stara gradska jezgra koja se uzdiže od mora prema vrhu strmog brežuljka isprepletena je kamenitim ulicama iz kojih se uzdižu brojni kulturno povijesni spomenici koji svjedoče o dugoj povijesti grada, naseljenog još od rimskog doba.

Ime je dobio po regiji u kojoj se nalazi "VINODOL" , sa dugom tradicijom proizvodnje kvalitetnih vina na području. Tijekom godine , odvija se tu niz događaja posvećenih vinu ,najpoznatija  je Ružica Vinodola. Osim Ružice Vinodola, u gradu se održajavaju i druga događanja kao Ljetni karneval, teniski turniri, turniri u nogometu i klapski koncerti na Precrikvi, prostor ispred crkve Sv, Filipa i Jakova .

U neposrednoj blizini nalazi se puno malih  mjesta za izlete , planinarenje , biciklizam , jahanje i lov , te još manjih zanimljivih mjesta poput Ledenica i Bribira - Grad Frankopana, Klenovica ,  Krmpote , Sibinj i Smokvice . Posjetitelji u Novom Vinodolskom i okolici mogu uživati ​​u domaćoj kuhinji , vinima , svježem planinskom zraku , čistim plažama i kristalnom moru..
Novi Vinodolski je na Jadranskoj cesti (glavna cesta neposredno uz Jadransko more ) između Crikvenice i Senja . Povezan je autocestom  A6 za  Rijeku ili autocestom A1 do Žute Lokve za Senj, a onda do Novog Vinodolskog.
Novi Vinodolski je udaljen samo 30 kilometara od zračne luke na otoku Krku i 180 kilometara od zračne luke u Zagrebu, a povezanost sa autocestom čini ga lako dostupnim svim gradovima Evrope:
Trieste 122 km
Ljubljana 170 km
Budimpešta 550 km
München 590km
Bec 558km
Zagreb 180km